В Україні вперше за 25 років стало вигідно виробляти яловичину

Збитковим залишилося виробництво м'яса овець і кіз

Вперше за 25 років виробництво м’яса великої рогатої худоби в Україні стало рентабельним.

 

Про це повідомляє 1NEWS.

У тваринництві вперше за останні 25 років рентабельним стало виробництво м’яса великої рогатої худоби – 3,4% проти (-24,8%) у 2016 році. Також стало рентабельним виробництво м’яса свиней – 3,5% проти  (-4,5%) торік.

Хоча показник щодо свинини ще значно менший за історичний максимум останніх 25 років: у 2015 році рентабельність виробництва м’яса свиней сягнула 12,7%.

Зазначається, що другий рік поспіль рентабельним було і виробництво м’яса птиці (без урахування переробленого на власних потужностях): 7,0% минулого року і 5,0% – у 2016 році.

Збитковим залишилося виробництво м’яса овець і кіз (-39,9)% проти (-35,2)% у 2016 році.

Водночас у 2017 році – вперше з 2006 року – стало збитковим  виробництво яєць (-9,0)%. У 2016 році вони ледь втримали рентабельність у 0,5%, тоді як 2015 року рентабельність виробництва цього виду продукції птахівництва сягнула рекордного з 1994 року рівня  60,9%.

Торік майже по всіх видах рослинницької продукції – крім нетипової для сільгосппідприємств картоплі – рентабельність виробництва зменшилася. Найбільше вона знизилася по цукрових буряках – майже удвічі, до 12,4% проти 24,3% у 2016 році, наголосив він.

Зменшення рівня рентабельності виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції змусить сільгосппідприємства переорієнтовуватися на найбільш прибуткові, в першу чергу зернові та технічні культури, крім цукрових буряків.

Джерело: Укрінформ