Торговці “накрутили” ціни на м’ясо

Роздрібні ціни на продукти харчування суттєво відрізняються від цін виробників. Про це свідчать дані Мінагрополітики, передає УНН.

До прикладу, оптово-відпускні ціни на м’ясо за рік в Україні зросли на 3%, роздрібні – на 8,3%.

Так, вартість яловичини в опті зросла на 4% до 79,4 грн/кг, у роздрібі – на 9% до 98 грн/кг. Ціна птиці (курки) в опті зросла на 3%, до 45,7 грн/кг, у роздрібі – на 8% 57,7 грн/кг.

Оптово-відпускні ціни на свинину зросли на 2% до 76,4 грн/кг, у роздрібі – на 8% до 97,9 грн/кг.

Серед усіх видів м’яса найбільш відчутним є розрив в оптових та роздрібних цінах на свинину – 21,4 грн на кілограмі продукту. Далі йде яловичина і птиця (курка) – 18,5 грн та 11,9 грн відповідно.

Додамо, що оптово-відпускні ціни в Україні формує виробник, роздрібні – ті, хто купує продукт в оптовика, у тому числі – торгові мережі: супермаркети або магазини.

“Чим довший ланцюг – тим більшою буде роздрібна ціна. Чим вища торговельна надбавка – тим вищою буде ціна для кінцевого споживача”, – роз’яснив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

 

https://agronews.ua