Особливості промислового вирощування гусей: досвід господарства на Київщині

У селі Денихівка на Київщині уже три роки діє потужне фермерське господарство, що займається вирощуванням гусей. Засновником та власником прибуткового бізнесу є місцева жителька Валентина Максимчук. Крім розвитку господарства і сплати податків, пані Максимчук робить відчутний внесок у розвиток місцевої громади – створює робочі місця.

“У нашому господарстві зараз працює 40 осіб. Ми займаємось вирощуванням гусей уже 3 роки. Ці птахи адаптовані до нашого клімату і достатньо добре переносять зиму. Гуси не вимогливі у харчуванні”, – розповідає Валентина Максимчук.

Завідувач ферми Олександр Ейсмонт наголошує на тому, що гуси – водоплавні птахи, тому при їх вирощуванні слід врахувати цей факт і подбати про облаштування водойми.

У господарстві пані Максимчук близько тисячі птахів породи “Велика сіра”. Доросла гуска важить від 4 до 5,5 кілограма, гусак більший і важчий. На кожного самця у господарстві – по 3 гуски, тому вони не конкурують через самок. За один сезон гуска здатна висидіти до 15 гусенят. Самці продуктивні впродовж 5-6 років, самки – упродовж 4-5 років. Гуси дуже “колективні” птахи, вони майже ніколи не відходять від стада.

У зимовий період за день один птах з’їдає близько 300 грамів зерна. Гусей пані Максимчук годують лише натуральними кормами (кукуруза, пшениця, білково-вітамінний комплекс: крейда та ін.), птахи мають достатньо вільного простору на фермі й щодня виходять на прогулянку.

Найкращий вік для забою гусей – до року. М’ясо такого птаха ніжне та не надто жирне. Яйця гусей також вживають у їжу, переважно – як елемент випічки. Цікаво, що навіть жир гусей корисний – він допомагає виводити з організму холестерин.

У майбутньому Валентина Максимчук планує розширювати виробництво – продавати не лише гусей та яйця, а й молодняк. Також на підприємстві розглядають можливість виробництва фуа-гра, що є досить перспективним експортним напрямком.

Джерело: https://meat-inform.com