МХП: компанія не причетна до забруднення довкілля в Черкаській області

Екоактивісти кілька разів скаржилися на забруднення довкілля поблизу підприємств агропромислового холдингу “Миронівський хлібопродукт” у Черкаському та Канівському районах на Черкащині. У зв’язку з цим Черкаською облдержадміністрацією у вересні цього року було створено робочу групу для вивчення впливу на довкілля підприємств, що входять до складу МХП. До групи ввійшли представники ОДА, правоохоронних органів, громадськості, екоактивісти та представники “Миронівського хлібопродукту”.

Для з’ясування всіх обставин було виконано десятки заборів зразків води, ґрунту та повітря для аналізів. У понеділок, 16 грудня, в МХП повідомили, що комісія не виявила причетності підприємств холдингу до забруднення навколишнього середовища.

“Протягом двох років ми провели 1198 досліджень повітря на межі санітарно-захисних зон низки виробничих об’єктів, зокрема, послідосховища та станції біоочистки (с. Степанці, Канівський р-н). Досліджували вміст оксиду азоту, ангідриду сірчистого, пилу аміаку, сірководню, формальдегіду. Перевищень гранично допустимих концентрацій у цих дослідженнях не зареєстровано. Також досліджено 70 проб питної води за санхімпоказниками та 73 проби води за мікробіологічними показниками. Більше того, дослідження показали, що вміст заліза у пробах води, взятих вище скиду, перевищений, а після скиду, тобто після очищення, його вже немає. А це значить, що система очищення води на підприємствах ПрАТ “Миронівський хлібопродукт”. Також досліджували 106 проб ґрунту, відібраних на межі санітарно-захисних зон виробничих об’єктів і послідосховища. Перевищень органічних речовин і вмісту нітратів не спостерігається. Спеціалісти провели майже три тисячі досліджень повітря на межі санітарно-захисних зон бригад ДП “Перемога Нова”. Там перевищень разових гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин не виявили”, — зазначив Михайло Сьомак, виконувач обов’язків директора ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”.

Джерело: https://meat-inform.com