Гуманітарна місія із сіл Степанівка та Побережне на Вінниччині готується до Великодня

Уже місяць, як у селі Степанівка, що неподалік Вінниці, невтомно працює волонтерський виробничий мініцех з виготовлення смаколиків для українських захисників. У вільний час сюди приходять місцеві мешканці, аби фасувати, різати, змішувати, сушити, пакувати, крутити… Наразі волонтери виготовляють 18 позицій продукції: курячі та свинячі тушкованки, консервовані каші з м’ясом, паштети, згущене молоко, сири, печиво, м’ясні чипси та фріпси тощо. А ще — енергетичні батончики «Степанівський БАНДЕРІКС».

— Батончики — це такі наші фірмові асорті-перекуси, зроблені з насіння гарбуза та соняха, арахісу, волоського горіха, мигдалю, льону, чіа, цукатів, сухофруктів, цукру, меду, чорного бельгійського шоколаду, — розповіла кореспондентці АрміяInform Юлія Гаврилюк, ідейна натхненниця та організаторка гуманітарної місії у Степанівці. — Вони надзвичайно поживні, що дуже важливо для наших воїнів. А ще — неймовірно смачні.

Виробництво організоване в місцевій школі, туди щодня приходять мешканці села, які мають вільний час. Частину продукції готують на місці. Тушкованку та згущівку тут роблять у вигляді напівфабрикатів. І вже в автоклавах мешканці Степанівки та сусіднього села Побережне доводять їх до готовності. Щодня готують приблизно 400 банок тушкованки та згущеного молока. А баночки прикрашає вже фірмова наклейка «Весь світ пишається вами! З повагою та гордістю с. Степанівка та Побережне».

Починалось усе із «черезтинного радіо», коли до Юлії звернулись знайомі волонтери із запитанням, де можна знайти консервоване тушковане м’ясо для військових. Відтоді на виробництві завдяки небайдужим українцям з’явилися два дегідратори, вакууматор та слайсерізка.

— Зв’язалась зі знайомими дівчатами, ми скинулись своїми запасами. Водночас сталось так, що завдяки «черезтинному радіо» буквально за добу у нас з’явилась свиня, яку місцевий фермер надав безоплатно. Тож вирішили її переробити. На сьогодні ми отримали вже понад 10 свиней безоплатно від місцевих фермерів. А ще нам передають борошно, цукор, горіхи, мед, рибу, яйця, інші продукти. Перераховують гроші, віддають баночки під тушкованку. Я неймовірно вражена щирістю українців, які роблять все, аби підтримати наших захисників і наблизити Перемогу, — додає жінка.

А вдалось Юлії Гаврилюк так швидко організувати виробництво завдяки тому, що вона вже має власну справу. Дружина учасника бойових дій, переселенка з Криму, жінка у 2014 році з родиною переїхала на батьківщину чоловіка — на Вінниччину. Тут створила виробництво та власний бренд під назвою «Смаколики від Юлії», які скуштувала вже не одна вінницька родина. У своєму садку вирощує малину, калину, виноград, яблука, на городі — гарбузи, моркву. З них робить мармелад, цукати, козинаки та інші солодощі.

Нині ж невтомі волонтери печуть паски, ковбаси, готують крашанки, коптять та вакуумують м’ясо, кури та рибку, аби відправити на найгарячіші ділянки фронту. Адже знають, що там на Великодні кошики з Вінниччини з нетерпінням чекають наші захисники, які кажуть щиро, що Степанівські та Побережненські тушкованки, каші й згущене молоко — уже давно бренд. Бренд, що нагадує їм рідний дім, який вони вправно боронять від російського агресора.

Джерело: https://armyinform.com.ua