98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт

Українці хочуть споживати органічну продукцію, але не мають такої можливості. 98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт. Про це розповів гендиректор ТОВ Ріттер Біо Агро та ТОВ Дедденс Агро Віктор Щербачук на міжнародній конференції Коло Вінценза. Майбутнє Карпат, передає Gazeta.ua.

Нагадаємо, ухвалення законопроекту про органічне виробництво відкриє аграріям нові ринки збуту.

Усього вирощують 1% сертифікованої органічної продукції з усієї, а це 450 тис. га.

«Попит на органічну продукцію є. Я почав вирощувати її у 2013 році. Зрозумів, що малину, полуницю, нут, цукровий буряк реально виростити і без хімії. Ми дійшли до того, що розробили урожайність не нижчу за хімічну. З гектара збираємо 5 т пшениці, 7 т кукурудзи, 2 т льону, 5-7 т вівса», - каже Щербачук.

В Україні фермери, які хочуть вирощувати натуральне, залишені напризволяще.

«У Німеччині на 1 га дають 400 євро дотацій від держави, Китай виділив цілий острів на вирощування такої продукції і на гектар виділили по $50 тис.  дотацій. В Україні на початку розвитку нашого підприємства ми втратили 150 тис. євро, бо довгоносик поїв нам увесь засіяний буряк. Але в таких випадках важливо не зупинятися. У перспективі плануємо збирати 50 т буряка з га», - додав він.

Органіку за кордоном можна продавати у 5 разів дорожче.

Знаю, що одна українська компанія вже продає молочні продукти у Дубаї. Що стосується карпатського регіону, то тут у більшості вирощують продукти екологічно чистими, але продають як звичайні і на цьому втрачають, - говорить Щербачук.

Для розвитку бізнесу на вирощуванні органічної продукції у Карпатах радить об'єднатися усім дрібним підприємцям, а з боку держави має бути створений єдиний орган сертифікації і єдиний контролюючий орган.

agropolit.com